Alimentatie

alimentatie betalen
Alimentatie is de plicht om ook na het verbreken van het huwelijk financieel voor elkaar te zorgen. Alimentatie moet betaald worden door de partner met financieel de sterkste schouders aan de partner die het financieel wat minder heeft. Bij een scheiding zijn er tegenwoordig nog maar weinig regels die je verplicht bent om te volgen, alimentatie is hier echter een uitzondering op.

Alimentatie en kinderalimentatie

Er is een verschil tussen ‘gewone’ alimentatie en kinderalimentatie. Normale alimentatie is bedoeld om na het verbreken van een huwelijk de partner met minder inkomen financieel te ondersteunen. In dat geval moet er dus alimentatie betaald worden, in de wet heet dat Alimentatieplicht.

Kinderalimentatie is bedoeld om het levensonderhoud van de kinderen te bekostigen. De niet verzorgende partner moet kinderalimentatie betalen zodat er te allen tijde genoeg geld is om de kinderen op te voeden.

 

allimentatie

Vrouwen en alimentatie

Traditioneel is het zo dat vrouwen meestal de gene zijn die alimentatie ontvangen van de man. Dit gegeven stamt nog uit de tijd dat vrouwen voornamelijk thuis voor het gezin zorgde en dat de mannen de kost verdiende. Als man en vrouw uit elkaar gingen dan bleef de vrouw (omdat ze nooit de kans heeft gehad om carrière te maken) vaak met lege handen achter; daarom is de alimentatieplicht in het leven geroepen.

Tegenwoordig is het echter lang niet altijd meer zo dat de vrouw de minst draagkrachtige financiële schouders heeft, en dus ontvangen ook steeds meer en meer mannen alimentatie na een echtscheiding of het verbreken van een samenlevingscontract.

Alimentatie duur

Sinds 1994 is de maximale alimentatie tijd vastgesteld op 12 jaar, tenzij de partners onderling anders overeenkomen. Zijn jij en je partner voor 1994 gescheiden? Dan geld de alimentatieplicht levenslang.

Hoogte van de alimentatie

Hoe de hoogste van alimentatie wordt berekend is nogal ingewikkeld, rechters hanteren de zogenaamde tremanormen. In de wet is niet bepaald hoe de hoogte van de alimentatie berekend moet worden.
Een standaard bedrag is dan ook niet te presenteren, iedere alimentatie aanvraag zal apart berekend worden.

Een deskundige rekent allereerst uit hoe hoog de alimentatie behoefte is door te kijken wat de kinderen en de ex-partner nodig hebben om rond te komen. Daarna wordt een berekening gemaakt van de financiële draagkracht van de beide ex-partners. Een ingewikkelde rekensom die rekening houdt met talloze factoren bepaald vervolgens hoe hoog de alimentatie uitvalt.

De beste datingsites

#1 Lexa

rate_homo_dating | Leuke mannen
rate_homo_dating | Ledenaantal
rate_homo_dating | Dating succes
rate_homo_dating | Gebruiksgemak
rate_homo_dating | Totaal
Klik hier voor meer informatie of bezoek direct Lexa

 

#2 Be2

rate_homo_dating | Leuke mannen
| Ledenaantal
rate_homo_dating | Dating succes
rate_homo_dating | Gebruiksgemak
rate_homo_dating | Totaal
Klik hier voor meer informatie of bezoek direct Be2