Samen blijven voor de kinderen

Vraagt u zich af wat beter is voor uw kinderen; samen blijven omdat dit het beste is voor uw kinderen of zorgen dat de scheiding goed verloopt zodat u een rolmodel zal zijn voor uw kind, op een positieve manier? Lees dit artikel waarbij u namelijk alle informatie vindt over dit onderwerp gebaseerd op een recent onderzoek.

Het is de vraag of gescheiden koppels hun kinderen wel of niet beter op kunnen voeden dan getrouwde maar ongelukkige stellen, die samen blijven omdat zij het beste willen voor hun kinderen.

Het is over het algemeen bekend dat kinderen zowel de goede als slechte patronen en gedrag van hun ouders leren. Het is dan ook de vraag wat kinderen leren van hun gescheiden ouders en wat zij leren van ouders die hun eigen geluk opofferen voor het geluk van hun eigen kinderen?

Laatste Ontwikkelingen

Door de publicatie van verschillende boeken over de kwestie van het ‘goed scheiden’, wordt er naar de boeken via onderzoeken steeds beter en nauwer naar gekeken.

Professor Constance Ahrons deed een 20-jaar durende studie. Zij interviewde gescheiden ouders drie keer in vijf jaar tijd en daarna interviewde zij de inmiddels volwassen kinderen twintig jaar later. Uit haar studie blijkt dat 80% van de kinderen door een echtscheiding komen als emotioneel gezonde volwassenen. Vele andere onderzoeken bevestigen dit!

Elizabeth Marquardt heeft een telefonisch onderzoek gehouden onder 1500 jong volwassenen. Ze deed dit onderzoek zonder enig contact met de desbetreffende ouders van de kinderen. De helft van de ondervraagden bestond uit gezinnen met gescheiden ouders en de andere helft uit ‘gezonde’ gezinnen. Haar onderzoek is echter nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Marquardt heeft niet gesproken met de ouders.

Joseph Nowinski schreef in 2011 aanvullende informatie over het vraagstuk: ‘Het is mogelijk dat kinderen de crisis niet alleen overleven, maar dat zij er uiteindelijk sterker en gelukkiger uit zullen komen’.

Van belang

U bent misschien verward over hoe erg uw kinderen kunnen lijden onder uw mogelijke scheiding.

Ben eerlijk naar jezelf. Het hangt er vanaf hoe jij en je echtgenoot met jullie scheiding omgaan en hoe jullie de verantwoordelijkheden zien binnen het ouderschap, dat de toekomstige emotionele gezondheid van je kinderen van belang is, of u nou gaat scheiden of u samen blijft.